keskiviikko 29. joulukuuta 2010

Ruispipskut

Joulu tuli ja meni jo, oho!
Jouluaikaan tuli tehtyä aika monta erilaista piparitaikinaa, siirappisista ruispiparkakuista ainakin kolme eri versiota joista viimeisin oli tolkullinen myös leivottavuudeltaan sekä erilaisia makuaineita sisältäneitä cookie -versioita. Taatelikakuista, niin hyviä ja helppoja kuin ne ovatkin, taisin saada tänä vuonna tarpeekseni jo ennen joulua :D

Pässi tekee tietenkin pässejä, myös ruispipareista

Tässä ruispipskuresepti, versio 3.0 /2010

4,5-5 dl tummaa siirappia
1 kukkurainen rkl piparkakkumaustetta
2 tl kardemummaa myllystä

300 g voita
2 pientä munaa tai 1 iso
2½ tl soodaa
5 dl hiivaleipäjauhoja tai vastaavia
8-9 dl ruisjauhoja

Kiehauta siirappi ja mausteet. Sekoita voi vielä vähän lämpimään maustesiirappiin, vatkaa joukkoon kananmuna. Lisää jauhot joihin on sekoitettu sooda. Anna taikinan tekeytyä viileässä ainakin yön yli.

Kauli jauhotetulla pöydällä, tee pipareita leivinpaperille.
Paista 200°C rapeiksi, ei mustiksi


Talvella on tärkeää muistaa ruokkia lintuja. Pikkulintujen ja käpytikkojen lisäksi ruokinnalla käy tällainen mieluinen vieras. Harmaapäätikka, tämä on naaras koska otsassa ei näy punaista. 

1 kommentti:

  1. Voi voi, kun joulusta on jo pitkä aika! Mitäs olisi pääsiäisreseptien vuorossa?

    VastaaPoista

Kommentit