Jouluaikaan tuli tehtyä aika monta erilaista piparitaikinaa, siirappisista ruispiparkakuista ainakin kolme eri versiota joista viimeisin oli tolkullinen myös leivottavuudeltaan sekä erilaisia makuaineita sisältäneitä cookie -versioita. Taatelikakuista, niin hyviä ja helppoja kuin ne ovatkin, taisin saada tänä vuonna tarpeekseni jo ennen joulua :D
Pässi tekee tietenkin pässejä, myös ruispipareista |
Tässä ruispipskuresepti, versio 3.0 /2010
4,5-5 dl tummaa siirappia
1 kukkurainen rkl piparkakkumaustetta
2 tl kardemummaa myllystä
300 g voita
2 pientä munaa tai 1 iso
2½ tl soodaa
5 dl hiivaleipäjauhoja tai vastaavia
8-9 dl ruisjauhoja
Kiehauta siirappi ja mausteet. Sekoita voi vielä vähän lämpimään maustesiirappiin, vatkaa joukkoon kananmuna. Lisää jauhot joihin on sekoitettu sooda. Anna taikinan tekeytyä viileässä ainakin yön yli.
Kauli jauhotetulla pöydällä, tee pipareita leivinpaperille.
Paista 200°C rapeiksi, ei mustiksi
Talvella on tärkeää muistaa ruokkia lintuja. Pikkulintujen ja käpytikkojen lisäksi ruokinnalla käy tällainen mieluinen vieras. Harmaapäätikka, tämä on naaras koska otsassa ei näy punaista.
Voi voi, kun joulusta on jo pitkä aika! Mitäs olisi pääsiäisreseptien vuorossa?
VastaaPoista