keskiviikko 6. lokakuuta 2010

Kurpitsapiirakka

Pohjataikina on maun mukaan valittavissa useammasta vaihtoehdosta - kurpitsapiirakan voi tehdä murotaikina- (short crust) tai ihan hyvin myös 'pullakuoreen'.
Farmilla teen useimmiten isot, koko uunipannun kokoiset piirakat eräänlaiseen sovellettuun perunavoitaikinaan, suolaiseen tai makeaan, sitä käyttäessä pohja on ohut mutta pysyy koossa.

Pohja:
1 pussi perunasosehiutaleita
5 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl sokeria
200g voita tai margariinia
- nypi rasva ja kuivat aineet sekaisin, muruiksi
- lisää 1 ½ dl kylmää vettä, sekoita taikina tasaiseksi

- taputtele taikina leivinpaperoidun uunipannun pohjalle ja reunoille - se kyllä riittää yhtenäiseksi kerrokseksi kun on tarpeeksi ohut


Täyte
4-8 dl kullankeltaista kurpitsasosetta
- toisten mielestä kurpitsapiirakassa ovat kerma, sokeri ja mausteet pääasia, toiset pitävät kurpitsasta. Makuasia. Käytä enemmän tai vähemmän kurpitsaa.
2-4 dl kunnon kermaa
3 munaa
3 dl sokeria, ½ tl suolaa
2 tl piparkakkumaustetta (tai erikseen: ainakin kanelia ja inkivääriä)
1 rkl vaniljasokeria
- jos kurpitsasoseesi on kovin ohutta, lisää täytteeseen yksi kananmuna
- voimakkampien mausteiden määrää on helppo vähentää tai lisätä ja myös kerman määrä pehmentää mausteisuutta jos joku niitä vierastaa.
- vatkaa täyte sekaisin, kaada pohjataikinan päälle ja paista 200 asteessa kypsäksi ja vaaleanruskeaksi.

Tarjoa jäähtyneenä, pallo vaniljajääteloö tai lusikallinen esim kardemummalla maustettua kermavaahtoa tekee hyvää. Ja kahvi.


Kyllä ainakin kerran vuodessa täytyy tehdä kurpitsapiirakkaa. Tänä vuonna oikeasta jättiläiskurpitsasta.
Happy Halloween!